Soltrollets Kuling - Ace

NO41301/18

Far: Soltrollets Breakout Ike
Mor: Vårvindens Jörsalir Elde

Meritter

Rallylydighet: Norsk Champion

Lydighet: 1. premie KL1

Retrieverprøve: 2. premie i åpenklasse 

Utstilling: Excellent
 

Helse

HD: A / AD: 0
HD-indeks: 104 (12.12.23)

GR_PRA1: Fri
GR_PRA2: Fri
NCL PCR: Fri
PRCD-PRA: Fri
Ichtyosis: Bærer

Muscular Dystrophy PCR: Fri

Øyelysing

05.08.20: Distichiasis/Ektopiske Cillier: Mild grad (Påvirker ikke hunden eller videre avkom. Skal ikke pares med tisper som har påvist det samme.)

20.11.23: Distichiasis/Ektopiske Cillier: Påvist. Annet: 2 iriscyster svakt gulaktig pigment, gjennomskinnelig, ligger i iriskant lateralt. (Ikke farlig for hunden, og kommer ikke til å være til plage for hunden i løpet av livet.)


Beskrivelse

Ace flyttet inn til oss sommeren 2018 som valp. Han hadde en veldig god start på livet hos Eva-Liz Aandal, kennel Soltroll, og kom med de beste forutsetninger. Bilturen fra Fauske var helt uproblematisk, og vi var bestemte på at Ace var det søteste vi noen gang hadde sett.

Valpeperioden var lærerik, koselig og spennende. Ace har alltid vært en hund som byr mye på seg selv, som takler å gjøre feil, og som alltid er klar for å arbeide. Han er en hund med mye motor, og må trenes deretter. Det beste Ace vet, er å trene, uansett hva det er, og å være sammen med flokken sin. Vi var hverandres forsøkskanin på veien mot å bli et godt treningsteam, og jeg er veldig takknemlig for Ace sin skjønne personlighet i denne tiden.

Ace er fast inventar på gåse- og andejakt, og utfører alle oppgaver som kreves av han på land og vann med flere ulike førere. I pausene, sitter han rolig og behersket, og venter på nye oppdrag. Ace lager ikke lyd, og behandler viltet fint. 

Hvordan er Ace i trening?

I forhold til trening, så er Ace en hund det er lett å jobbe med iom at han har flere egenskaper som egner seg å bruke i trening. Ace er en svært leken hund, som fort blir med på det som skjer. Han har høy interesse for å jage godbit og leke som er gode verktøy å bruke i trening av sporter som rallylydighet og konkurranselydighet som vi trener ved siden av retrieverarbeid.

Ace er en nysgjerrig hund som tåler ulike typer press godt. Han tilpasser seg det vi jobber med, og greier fort å konsentrere seg om en oppgave. Om miljøet er krevende, trenger Ace litt lenger tid til å ta inn miljø før han er klar for å konsentrere seg. I vår oppstartsrutine er det Ace som viser meg når han er klar for å starte arbeidet, noe som fungerer veldig godt for oss. Om Ace opplever et ubehag, for eksempel at en løs hund løper til oss når vi trener, så bruker Ace relativt kort tid på å være tilbake til å konsentrere seg om å jobbe, men han liker ikke at ukjente hunder kommer brått på.

Ace har lav terskel for å starte en atferd, som vil si at det skal lite til før den påvirkningen vi gjør fører til at Ace starter en atferd. Dette gjør Ace lett å kommunisere med i treningssammenheng. Det skal lite signaler til fra meg før Ace responderer, da han ofte evner å samarbeide godt selv om intensiteten er høy. I diverse jakttrening, kan intensiteten bli for høy, og vi må bruke litt tid på å komme ned i intensitet. Ved for høy intensitet kan konsentrasjonen svikte, da må man justere treningen.

Som nevnt over, har Ace høy jaktlyst. Han har også høy byttedrift, som for eksempel at det å holde en leke/ball/dummy er belønning i seg selv. Jeg vil si at Ace har moderat/høy til høy jaktkamplyst, da han har høy motivasjon for å jage og kjempe om et bytte, for eksempel en leke i dra-kamp med meg. For å kunne bruke disse egenskapene i trening, har det vært nødvendig å trene impulskontroll og å ha gode regler i leiken, da unngår vi konflikter, og leken blir kun gøy.

En annen egenskap hos Ace jeg vil trekke frem, er at han har høy sosialkamplyst. Fordelene med det, er at han er lett å engasjere sosialt, han er oppmerksom på meg, jeg (fører) blir en viktig del av treningen og det er lett å kontrollere gjennom å ha gode regler i leiken vår. 

Noe av det beste jeg ser, er når Ace viser med hele seg at han synes det vi gjør er skikkelig gøy, og at han gleder seg til mer jobb.